Tuesday, December 1, 2009

Cium Anak Dapat Pahala

ANAK... Alhamdulillah dan aku amat2 bersyukur ke hadrat Allah SWT kerana mengurniakan aku anak2 yang comel, sihat dan sempurna sifatnya. Ini adalah anugerah yang tidak terhingga nilainya. Tanpa anak2, aku tidak dpt bayangkan kehidupan aku sekarang ini. Anak2 lah penghibur aku di kala susah dan senang. Jika salah seorg tiada, hatiku mesti jadi tak tenang.

CIUM... kasih sayang dari ibu/bapa pada anak2.. ciuman itu boleh meransang otak anak untuk berkembang dgn lebih baik. Apa yg aku amalkan adalah... setiap kali pergi n balik kerja, aku mewajibkan anak2 aku salam n cium aku seblm keluar rumah. Mungkin naluri seorg ibu, memg sentiasakn ingatkan anak2. Kalau balik kerja tuuuu... nk singgah pasar pun malas. Kalau boleh nk tengok anak dulu. Alhamdulillah, Allah Taala masih memberikan naluri/perasaan tu di dlm diri aku ini.
Keistimewaan yang bakal diperoleh apabila anak-anak anda boleh digelar kanak-kanak atau kupu-kupu syurga. Barangsiapa yang mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah
akan api neraka ke atas tubuhnya.

Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak.

Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak. Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama

Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.

Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata; "Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium." Sabda Nabi SAW; "Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi."

Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganyadan dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

Seorang lelaki bertanya; "Ya Rasulullah, kepada siapakah harus akuberbakti? " Jawab baginda; "Berbaktilah kepada ibu bapamu." Kata lelaki itu lagi; "Ibu bapaku sudah tiada lagi."
Sabda Nabi SAW; "Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu."

Wallahualam bissawab

No comments: