Wednesday, April 29, 2009

Semanggoh Wildlife Centre

1st day di Kuching...

Kul 8.20am sampai di airport Kuching. Terus amik keta sewa, sarapan di Kota Sentosa (kalau tk silap laaaa....) then terus ke Semanggoh Wildlife Centre. Sampai situ kul 10am. Nak amik tiket (RM3 tuk dewasa) n org tu ckp mungkin waktu ini, orang utan dah balik ke hutan. Waktu utk beri makan pada org utan adalah pada jam 9.00am dan 3.00pm. Selain dari waktu ini, memang orang utan tidak akan kelihatan. So, kita org pun pergi la ke tempat lain dulu n dtg semula ke sini pada jam 2.45pm.




Sampai di sini kul 2.45pm. Dengan penuh pengharapan agar kali nie dpt la melihat org utan secara dekat. Hajat kami termakbul dan ini lah orang utan.




Ada lagi satu tempat untuk memberi makan kpd orang utan. Tapi kenalah menapak sejauh 300m kottt.... Sampai ajer kt sini, ada sorang pekerja di sini sedang memanggil orang utan. Terasa cam tarzan pulakkk... Nampak takkk kt gambo bawah nieee.... Orang yg memanggil tu kecik ajerrr...

Nie la anak saudara yg pergi ke Kuching, Sarawak. Nama dia Farah Natasya, umo 3 thn.


Along aku bersama ngan isterinya n Tasya...



Kek Pisang

Minggu lepas gie baking class. Dia ajar wat banana cupcake. So, ada lah beberapa ketul yg leh bawak balik. Sampai umah, bdk2 berebut nk makan n sampai tk cukup. Then tadi malam sian kt bdk2 tu... aku pun buat la tuk dia org. Nie first time la aku wat kek pisang. Sebenonya banana cupcake.... tapi disebabkan penyakit "M" dtg melanda.... so aku bakar la dlm loyangggg...

Alhamdulillah menjadi... sukanya aku. Ini la hasilnye...


Gambar nie diambil menggunakan flash.

Gambar nie pulak diambil tidak menggunakan flash.


Kek Pisang

Bahan A
270g butter
270g gula perang
3 biji telur

Bahan B
300g tepung gandum }
1 1/2 tsp baking powder } diayak
1 tsp soda bikarbonat }

Bahan C
450g pisang yg dilenyek
3 tbsp susu segar
1 tsp perisa pisang


Cara2nya:
1. Pukul bahan A hingga gebu.
2. Masukkan bahan B sikit2 dan pukul lagi.
3. Masukkan bahan C dan kacau rata.
4. Bakar 160 darjah celcius, 45minit @ hingga masak.


Selamat Mencuba....... :)

Tuesday, April 28, 2009

Pasu Sarawak

Pasu Sarawak menjadi kegilaan pelancong2 yg datang ke Kuching, Sarawak. Pasu Sarawak mempunyai keunikan coraknya yg tersendiri. Aku sendiri kagum melihat corak2 yg terdpt pada pasu2 itu. Antara tempat yg menjual pasu2 Sarawak ini adalah terletak di Bt. 4 Jln Penrissen. Terdapat beberapa kilang yg membuat dan menjual terus pasu2 ini kepada pelancong2. Anda pasti kagum melihatnyaaaa....




Ada antara pasu2 yg dihasilkan boleh dijadikan hiasan lampu tidur.











Pasu2 yg dibeli akan diraping sebaik2 nya supaya tidah pecah atau retak. Pekerja di kilang pasu sedang kotakkan pasu2 yg dibeli oleh pengunjung2. Dijamin selamat....





Kelas Biskut Raya

Kelas membuat biskut raya telah diadakan di Kedai Azie pada jam 2.00 petang dengan bayaran sebyk RM60.00. Seramai 19 org yang menghadiri kelas membuat biskut raya ini.


6 jenis biskut raya:
1. Nastar keju
2. Flossy Cookies
3. Brownies Cookies
4. Florentine Cup
5. Lidah Kucing Perisa Cheese
6. Kenari Cookies


Kenari Cookies... Tiga kali bakar biskut nie. Mula2 bakar doh. Kemudian sapukan jem strawberi dan bakar lagik. Akhir sekali, sapukan mering dan letakkan kepingan badam dan bakar lagik. Adoiiii..... byknyer step. Rasa tak sanggup nk buat laaaa.... Kalo makan ajer, leh laaaa... :)



Lupa namanya... biskut nie senang sikit. Bila dimakan, rasa rangup ajerr. Buat pun cepat n mudah. Bdk2 suka la sebab ada coklat di atasnya.



Florentine Cup... kena pakai mold tuk kuih tart. Rasanya sedap. Inti di dalamnya lagi la sedap sebab inti tu campuran kismis, badam, ceri merah n hijau, cornflakes, madu n susu segar. Yang lecehnya, kena buat kulitnya dulu...




Nastar Keju... nastar nie bahasa Indonesia yg bermaksud tart. Biskut nie kena gentel2 bulat dan di dlmnya dimasukkan inti jem nanas. Rasanya mcm kuih tart. Sedap gakkk...


Brownies Cookies... Biskut nie 2 kali bakar. Sekali bakar, jadi brownies. Kemudian dipotong2 kecil dan bakar lagi. Maka, jadilah biskut brownies. Sangat rangup....

Biskut Lidah Kucing Perisa Cheese.... Sedap sangat. Nak buatnya pun cepat. Tapi kena lah ada mold nie... Kalo takde mold nie, tak jadilah cam lidah kucing. Aku tgk takde rupa lidah kucing punnn...


Sebelum dibakar dan sesudah dibakar....


Flossy Cookies... mudah nak buat tapi kena ada skill tuk pancit memancit nie. Lepas pancit, sapukan kuning telur dan lekatkan chicken floss di atasnya. Leceh gak nak membuatnya....


Kesimpulannya..... nak buat biskut2 nie kena ada kesabarannya. Kalo tak sabo, tak tau lah jadi aper kuih nie nanti.... heheheeee....

Gambar2 ini diambil dari blog Azie.








Kelas Puding

Puding class telah diadakan pada 26/04/2009 di Azie Cakes n Cookies, Taman Tampoi Indah 2. Kelas bermula pada pukul 10.30 pagi hingga 2 ptg. Seramai 5 org termasuk aku yg menghadiri kelas membuat puding. This is first time i attended puding class. Ok gakkkk.... belajar benda2 baru nie..

1. Puding Sembilu Kasih




2. Puding Bangkok Serikaya



Puding2 nie sgt sesuai untuk dibuat hantaran perkahwinan atau pertunangan. Kalo nk wat mkn2 kt rumah pun blh gakkkk.... :) Kat sini aku tk tepek resipi sebab aku sendiri lom cuba lagi membuatnya di rumah. Kalo dh cuba buat sendiri, nanti aku tepek resipi kt sini. Sabo ya kawan2...




















Tikar Klasah

Tikar klasah memang popular di Sarawak. Tak sah kalau berkunjung ke Kuching tapi tidak beli tikar ini. Terdapat berjenis-jenis corak pada tikar ini. Memang cantik n sesiapa yg melihatnya pasti tertarik n terus ajer beli... heheheheee....

Tikar ini terdapat 2 jenis.
1. Tikar Klasah
2. Tikar Segak Mas



Antara koleksi tikar yg ada di kedai ini. Kedai ini juga membuat penghantaran ke Semenanjung dengan caj RM10 per/kg.




Ini adalah tikar kayu. Ada 2 jenis jugak.
1. Tikar Borneo
2. Tikar Palembang
Mengikut kata penjual tikar nie, tikar palembang adalah lebih baik n berkualiti compare ngan tikar borneo. Harga pun lebih mahal sedikit. Warna pada tikar palembang lebih tahan lama dan warna pada tikar borneo cepat pudar.




Ikan Terubuk Masin

Ikan Terubuk Masin @ Salted Terubuk Fish sangat popular di Kuching, Sarawak. Ianya boleh di dapati di Pasar Satok. Pelancong yg datang ke Kuching, tidak akan melepaskan peluang untuk membawa balik Ikan Terubuk Masin ini. Kiranya .... cam buah tangan yg wajib untuk dibawa pulang.

Ikan terubuk yg segar akan dimasinkan dengan meletakkan garam pada ikan tersebut. Ini membolehkan ikan ini lebih tahan lama. Ikan masin ini tidak kering seperti ikan2 kering yg lain. Ia kelihatan basah dan sesiapa yg melihatnya pasti tidak sabar untuk menikmatinya.... Apabila sampai di rumah, mengikut kata penjual ikan, ikan terubuk hendaklah dibasuh dan disimpan di dalam peti sejuk untuk tahan lebih lama.

Terdapat 2 jenis ikan terubuk ini.
1. Datangnya dari perairan Sarawak
2. Datangnya dari perairan negara lain seperti Thailand or Indonesia.

Tak tau la fakta ini betul or tidak. Pengikut kata penjual tu, ikan terubuk dari perairan Sawarak adalah lebih besar saiznya dan sisik ikan pun besar. Manakala ikan terubuk dari perairan negara lain, ikannya lebih kecil saiznya. Kalau di pasar, pasti blh lihat perbezaan ikan2 ini dan harganya juga berbeza2.

Ikan terubuk masin nie boleh digoreng garing dan dimakan bersama2 ngan nasi panas. Selain tu.... boleh juga di masak asam pedas, lemak cili padi n macam2 laaaa... Adoiii... kan dah kecur nieee... :)










Kalau ikan terubuk masin ini hendak di bawa balik or naik kapal terbang, penjual akan kotakkan ikan ini dengan sempurna supaya tidak berbau dan berair.

Monday, April 27, 2009

Orkid Oh Orkid...



25-04/2009 aku gie ke ladang orkid kawan aku di Jalan Air Itam/Kluang. Leh jadi giler bila tgk orkid2 nie... Aku pulak memang suka bunga. Tapiii... kalo pokok tu tk nk berbunga, mula la aku rasa nk buang ajerrr... Sabo ajer laaa...

Orkid nie tak susah gak nak tanamnya... Janji dibaja dan disiram setiap hari dah kira ok. Baja takleh lebih, takut dia paksa pembesaran pulak... Bila paksa pembesaran, daun2 yang keluar tidak akan sekata dan bunga yg keluar pun tk nampak kemas.












Anak2 orkid...


Anak2 orkid ditanam di atas tanah.


Jenis Orkid Exotik... penjagaan sgt cerewet. Air tak leh lebih tapi kena siram kerap.